POSTUP
Na trhané bravčové najradšej volím krkovičku, alebo stehno. V tomto recepte som použila 2kg bravčovej krkovičky, ktorú som najskôr zbavila nežiadúcich častí. Potom som ju celú obalila koreniacou zmesou určenou na bravčové trhané, alebo rebierka. Takto nakorenené mäso vložte do plastového uzatváracieho ZIP vrecka ( alebo vákuovacieho ) a vytlačte z neho vzduch. Odložte do chladničky na 3 – 6 hodín, niekto zvykne aj na 8-10h to však ja moc nepreferujem nakoľko sa mi zdá potom mäso suchšie.
POSTUP PRI GRILOVANÍ:
Gril si pripravte na nepriamy spôsob grilovania nakoľko sa bude grilovať 8 – 10h.
Ako si pripraviť gril na nepriamy spôsob grilovania? Tento spôsob je určený hlavne pre kotlové grily, kde si uhlie alebo brikety rozložíme iba do 1/2 grilu. Druhá polovica bude slúžiť na vloženie nehorľavej nádoby s vodou. Na niekoľko hodinové grilovanie používame brikety. Brikety rozpaľujeme v komíne na to určenom. Keď sú brikety už rozpálené do biela a nedymia, vložíme ich do grilu. Brikety ani uhlie zásadne nerozpaľujte v grile! Týmto zabránime všetkým škodlivým látkam, ktoré sa uvoľňujú na začiatku, aby sa dostali do grilovaného pokrmu. Gril si rozpáľte na 130°C a prieduchy nechajte otvorené max na 1/4. To, aby sme udržali čo najdlhšie rovnakú teplotu v grile. Takto grilujeme cca 4-5h, kým teplota mäsa dosiahne 70°C. Mäso je potrebné každú hodinu striekať alebo potierať jablkovou šťavou zmiešanou s 1 čl cesnakového prachu a 1 čl soli, kontrolujeme či nie je potrebné doplniť brikety.
Po dosiahnutí želanej teploty mäso vyberieme a potrieme ho predpripravenou
BBQ omáčkou zabalíme AL fóliou určenou na grilovanie, tá je hrubšia a vložíme ho späť do grilu a grilujeme ďalších 4 – 5h až do momentu kým dosiahne teplotu 95°C. Ja v tomto prípade vkladám takto zabalené mäso do nerezového plechu, nakoľko pustí veľa šťavy a občas sa mi stalo, že vytiekla. Tento spôsob grilovania nazývame Texaský, ale o tom sa vám rozpíšem inokedy.
POSTUP PRI PEČENÍ V RÚRE:
Rúru jednoducho predhrejte na želanú teplotu 130°C a zvoľte horný, spodný ohrev. V tomto prípade vložte mäso do plechu. Každú hodinu je potrebné potrieť ho čistou jablkovou šťavou. Takto pečte až do momentu, kým mäso dosiahne teplotu 70°C, cca 4 – 5h. Mäso potom vyberte, potrite vopred pripravenou
BBQ omáčkou, zabaľte do AL fólie určenej na grilovanie a opäť vložte do rúry. Pečte až do momentu, kým teplota mäsa dosiahne 95°C, cca 4 – 5h.
Takto ugrilované mäso vyberieme a necháme oddychovať 30 – 60 minút. Následne mäso opatrne rozbalíme, bude pod ním veľa šťavy. Vyberte ho do misy a natrhajte buď ručne alebo vidličkou na to určenou. Šťavu ktorá vynikla počas grilovania vlejte späť do plechu aj spolu s natrhaným mäsom. Všetko premiešajte. Kým mäso oddychuje nakrájajte chlieb a zľahka ho opečte na grile, pripravte si nakladanú červenú cibuľu. Do misky s cibuľou nalejte ocot, vodu, dochuťte soľou a čiernym korením.
Hotovo! Všetko je pripravené! Navrstvite na chlieb mäso, cibuľu, uhorky a
BBQ omáčku! Vytvorte sandwich s trhaným k nemu už len správne vychladené pivko a dobrá nálada v dobrej spoločnosti pokračuje :).
Krátky video návod si môžete pozrieť aj na našom FB a IG profile.
Želám Vám dobrú chuť.
Produkty s eshopu
Paprika
Paprika sladká
Paprika
Paprika údená
Dochucovadlá
Dochuťko -bez glutamanu